Glidvallning

Glidvalla

 1. Börja med att göra rent belaget ordentligt. Det gör man genom att smälta in ett violett, nollgradigt, paraffin och sickla av det med en plastsickel medan det är varmt direkt. Det kallas att varmsickla skidan. När skidan är rengjord borsta alltid med en mässing- eller stålborste för att öppna upp belaget.
 2. Smält sedan på ett hårt och slitstarkt grundparaffin som ska hålla länge (ett paraffin som är för minus 8 till minus 20 grader eller ett svart grafitparaffin). Sickla och borsta med mässing- eller stålborste igen.
 3. Smält på ett för dagen lämpligt paraffin, kolla på temperaturangivelsen på asken
 4. Sickla och borsta. När du lagt på det sista lagret paraffin använder du alltid en plastborste.

Glidvallning

4 comments on “Glidvallning
 1. Daniel Miks skriver:

  Hej, i din vallaapp så ges rekommendationen för SWIX LF7 för ett ganska stort spann från -5 till +10. Vad är anledningen till att den inte vill att man ska köra på LF8 och LF10 eller liknande vid plus?
  Enligt SWIX app så rekommenderar dom LF/CF8 vid dessa plusgrader.

  Tacksam för svar!

  • Mattias skriver:

   Hej Daniel.
   Tack för din fråga.
   Jag förstår att du undrar.
   Vallatipsen går ut på att det ska vara slitstarkt att man ska kunna åka långt på dessa vallaråd, de flesta som använder appen tror jag åker lite långlopp då och då. CH, LF 8 eller 10 har inte lika bra slitstyrka helt enkelt, men mycket riktigt så skulle de nog vara ett bättre alternativ om man skulle bara åka en kortare sträcka.

 2. Mattias Lövgren skriver:

  Hej,

  Jag tänkte använda ett HF paraffin på Öppet Spår kommande helg. Räcker det med ett lager paraffin eller bör man lägga flera lager för en så lång sträcka som 90 km? Vad tillför ett grundparaffin i botten jämfört med två lager av samma paraffin förutsatt att det blir så kallt (6-9 minusgrader) som prognosen just nu säger?

  Med vänlig hälsning.
  Mattias

  • Mattias skriver:

   Hejsan. När det gäller vallning för kalla temperaturer är det alltid bra att ha många lager med kallt paraffin så att inte de varma paraffinerna tränger igenom.
   Det går bra med 2 lager av samma paraffin.