Vallning

Här kommer jag gå igenom grunderna i vallning. Det finns nog lika många åsikter om vallning som det finns vallare och naturligtvis skall man lyssna på erfarna vallare men det är lika viktigt att själv testa vad som fungerar för just dig. Det vill säga begränsa ditt vallautbud och lär dig vallorna. Skriv gärna ner dina erfarenheter.

Att lära dig valla

Grundpreparera skidorna

Fästvallning

Glidvallning

Vallautrustning

8 comments on “Vallning
 1. Anna Bergström skriver:

  Ska man smälta in mjuk valla på hela underlaget?

 2. bertril carlsson skriver:

  Hej
  ska lägga fäste/ klister
  Ska man alltid lägga grundvax först. Sedan grundklister och sist
  aktuellt klister. Har jag fattat rätt ?

  Tackar på förhand

  • Mattias skriver:

   Hej Bertil.
   När du ska lägga klister, så värmer du alltid in ett baseklister, ett grundklister, man kan ofta använda ett grönt eller blått klister eller ett som det står just baseklister på tuben.
   När det gäller burkvalla/ eller kallvalla (samma sak som burkvalla) så värmer man alltid in ett grundwax i botten för att all annan fästvalla slak sitta kvar.
   Lycka till!!

 3. Anna Edlund skriver:

  Hej! Det här svåra 0-föret med nysnö….. vad funkar bäst? ruggat / zero-skidor? hur är det med tejp i sånt före? vanlig valla funkade väldigt dåligt sist i alla fall. Hur funkar förresten skintec-skidor vid nollan?

  • Mattias skriver:

   Ja i 0-föret med nysnö har världselitens vallare alltid problem.
   Ett säkert kort är som du nämner Zero skidor – en speciell skida som man använder just i dessa fören, det är ett gummiliknande belag precis under fästzonen som är enkel att rugga med sandpapper.
   Om man använder tejp valla så kan det ganska enkelt frysa i tejpen, (fastna valla under så det bygger på lite under skidan)
   Skintec fungerar i alla fören – men jag tycker att det går lite för tungt att tävla på, lite för dåligt glid, men en kanonbra träningsskida.
   Kontentan, snöar det och ska fortsätta med det under hela loppet, så är ruggade skidor (även vanliga skidor) ett bra alternativ.
   Annars är det att laborera med olika 0-vallor och testa vad som fungerar bäst, fryser det i = då har du lite för varm valla. Fäster det inte= då har du för få lager av rätt valla eller så är vallan lite för kall för det rådande föret.
   Lycka till!!

 4. Lucas skriver:

  Hejsan!
  Jag råkade precis få ut lite valla väck ungefär en dm ut på glidytan. Måste jag mätta om hela skidan eller kan man ”laga” i det på något vis?
  Mvh Lucas

  • Mattias skriver:

   Hej Lucas!
   Torka bort det överflödiga, dra med mässingsborsten några gånger, sedan smälter du på nytt paraffin, du behöver inte göra om hela mättningen. Det var en liten olycka för dig förstår jag, men vill du göra rent glider någon gång använd då en produkt som heter fluorcleaner på glidytorna när du vill göra rent.
   Kör hårt!!